Suntem foarte atente la cum arata machiajul si la cum ne pune in evidenta trasaturile fetei ori la cat de bine hidratata si hranita este pielea noastra insa nu suntem la fel de atente la produsele pe care le folosim si la cat de nocive pot fi acestea daca nu tinem cont de termenul de valabilitate si de ingredientele folosite la prepararea lor.
Sondajele producatorilor de cosmetice au scos la iveala faptul ca unele femei isi pastreaza cosmeticele chiar si 15 ani dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, asa ca daca nu ai mai facut curat in trusa de cosmetice de ceva vreme ... ar cam fi timpul!
Igiena machiajului
1. Termenul de valabilitate pentru o mascara este de 6 luni, dar multe femei o folosesc chiar si timp de 1 an - periutele de mascara dezvolta in acest timp bacterii ce cauzeaza conjunctivita.
La fel se intampla si cu periile, pensulele, bureteii si aplicatoarele de fard - necuratate temeinic, acestea produc micro-organisme ce cauzeaza herpes, impetigo (o infectie a pielii sub forma de vezicule rosii care apar cel mai frecvent in jurul gurii si nasului si care se pot sparge, secreta lichid si dezvolta o crusta galbena maronie).
Chiar si cunoscand acest pericol, 71% dintre femei spun ca nu isi curata ustensilele de aplicare a fardurilor. Este foarte important ca ustensilele sa fie curatate de 2 ori pe luna macar, intr-o solutie de apa calda si sapun si apoi sa fie lasate sa se usuce complet.
2. Fardurile de pleoape si de obraz au un termen de valabilitate recomandat de 18 pana la 24 de luni, dar acestea sunt folosite de femei, in medie, timp de 180 de luni - adica 15 ani. Mai mult de atat, 60% dintre femei isi impart regulat cosmeticele cu prietenele, ceea ce creste pericolul de expunere la infectii.
3. Daca un produs cosmetic arata sau miroase ciudat, daca si-a schimbat textura sau a fost depozitat in conditii improprii (temperaturi ridicate, umezeala, etc.), atunci arunca-l!
Am descris, in mare, care sunt pericolele la care ne expunem folosind
cosmetice expirate pentru a justifica oarecum si de ce UE incearca sa ne salveze de noi insine, prin utilizarea simbolurilor pe care le regasim pe etichetele produselor (89% dintre noi nu au nici cea mai vaga idee despre ce inseamna aceste simboluri) - simboluri care ne explica cum sa obtinem cele mai bune rezultate aplicand produsele respective si cum sa le folosim in siguranta.
Semnificatia simbolurilor de pe etichete
Simbolul pentru termenul de valabilitate (sau PAO = Period After Opening)
Simbolul cu "cutiuta cu capacul ridicat" indica numarul de luni recomandat in care produsul ar trebui sa fie folosit dupa ce a fost deschis prima data ("12M" de exemplu, inseamna ca produsul va mai fi bun 12 luni de la data deschiderii).
Daca produsul cosmetic respectiv nu are un astfel de simbol pe eticheta (nu face parte din categoria produselor cremoase sau lichide), atunci valabilitatea este mentionata prin sintagma "A se folosi preferabil inainte de ...".
Indicat ar fi sa scrii pe eticheta, cu un marker permanent, data deschiderii pentru a nu depasi apoi termenul de valabilitate PAO. Daca ai in trusa de cosmetice produse pentru care nu mai stii exact data deschiderii, arunca-le!
Atentie!
Produsele cosmetice sunt inscriptionate de catre producator cu coduri (batch-uri) cu ajutorul carora se poate identifica exact data producerii si termenul de valabilitate. Distribuitorii marcheaza adesea produsele comercializate cu alte termene de valabilitate care depasesc data reala de expirare stabilita de producatori asa ca
ar fi indicat sa verifici cu atentie termenul de valabilitate.
Iata cum: acceseaza site-ul
www.checkcosmetic.net, selecteaza marca produsului din lista derulanta (sunt disponibile cele mai utilizate marci de cosmetice) si introdu apoi codul batch de pe produs - gasesti pe site mai multe instructiuni.
Simbolul pentru certificarea organica
Pentru ca un produs sa poata fi considerat organic, trebuie sa contina ingrediente organice in proportie de 95% dar se poate inscriptiona pe eticheta simbolul de certificare organica si daca produsul respectiv contine 70% ingrediente organice - deci, produsul nu este intotdeauna organic 100%.
Lista de ingrediente
Ingredientele din compozitia unui produs cosmetic sunt enumerate pe eticheta in ordinea descrescatoare a concentratiilor acestora, langa sintagma "Ingrediente". Colorantii sunt de asemenea mentionati in lista, dupa celelalte ingrediente, dar de cele mai multe ori apar ca fiind niste coduri care sunt de fapt codurile agentilor de colorare (uneori aceste coduri sunt precedate de sintagma "poate contine" sau de simbolul "+/-").
Simbolul "Mai multe informatii"
In cazul in care spatiul de pe eticheta este insuficient pentru a detalia toate ingredientele sau specificatiile pentru produsul respectiv, se vor aplica etichete suprapuse autocolante ori va fi alaturat un prospect, o banderola sau un cartonas cu toata informatia necesara consumatorului si se va inscriptiona pe recipient ori pe ambalaj simbolul pentru "Mai multe informatii".
Simbolul "Standarde UE"
Simbolul cu litera "E" se refera la continutul net - cantitatea exacta de produs din pachet. Logo-ul garanteaza ca in ambalajul respectiv se afla exact cantitatea mentionata langa logo, in conformitate cu standardele UE.
Simbolul se aplica de catre producator dupa ce verifica atent cantitatea de produs din recipiente si o inregistreaza in evidentele sale, evidente cu care poate dovedi acest lucru oricand i se cere.
Simbolul "Reciclabil"
Simbolul cu bulina verde ori cu sagetile dispuse in cerc, informeaza consumatorii ca producatorul acelui produs contribuie la costurile de recuperare si reciclare a deseurilor.
Sistemul de colectare a deseurilor menajere este finantat printr-o taxa verde de licenta platita de catre producatorii cosmeticelor. Aceste taxe variaza in functie de tara si se bazeaza pe materialul folosit la ambalare (hartie, plastic, metal, lemn, carton, etc).
Acesta este unul din simbolurile cele mai frecvent inscrise pe ambalajele cosmeticelor si este adesea confundat cu simbolul de reciclare, dar nu inseamna ca pachetul este in intregime reciclabil.
Simbolul "Imflamabil"
Acest simbol apare pe produsele care contin alcool, cum sunt lacurile de unghii, parfumurile, spray-urile, dizolvantii, diverse lotiuni, etc.
Mai multe articole pe aceasta tema: