frumusele.ro > Sanatate / Retete Sanatoase / 5 retete de curcan la cuptor pentru Craciun
logo frumusele.ro
facebook icon Facebook   |   Consiliere!   |   Contact

Aboneaza-te la NEWSLETTER!

Vrei sa primesti in fiecare saptamana pe email noutatile de pe frumusele.ro???


Aboneaza-te cu adresa ta de email si in fiecare miercuri vei primi articolele postate in ultima saptamana.

ABONEAZA-TE
Necesarul Zilnic de Calorii

Calculeaza-ti necesarul zilnic de calorii cu ajutorul sistemului BMR si personalizeaza-ti meniul in functie de rezultatul obtinut cu ajutorul calculatorului de calorii!


Valoarea RMB arată cantitatea minimă de energie necesară pentru a îndeplini in condiții normale funcțiile fiziologice esențiale ale organismului.

CALCULEAZA
 CONSILIERE !

Nu esti sigura de tinuta ta?

Vrei sa stii ce alta coafura ti s-ar potrivi?

Ai probleme cu silueta?

Ai nevoie de idei noi pentru manichiura ta?

Vrei doar o nota din partea noastra?

Scrie-ne ce sfaturi doresti si specialistele noastre iti vor raspunde imediat!

CONSILIERE

Sanatate

Frumusete

Moda si Stil

Divertisment


ReMedic.ro banner curatatcovoare.ro banner addox.ro schimb bannere


PARTENERI



NEWSLETTER

Vrei sa primesti saptamanal noutatile aparute pe frumusele.ro ? Te rugam sa introduci adresa ta de email:



frumusele.ro - TOATE SUNTEM FRUMUSELE !

5 retete de curcan la cuptor pentru Craciun

Articol de Carmen | duminică, 21 dec 2014 | Sanatate | Retete Sanatoase | 1535 vizualizari
5 retete de curcan la cuptor pentru Craciun
facebook share

Fie ca facem parte dintr-o familie numeroasa, fie ca avem multi prieteni dragi ori suntem inconjurati de vecini saritori, masa de Craciun ne aduna pe toti si ne face sa ne bucuram unul de altul si sa impartasim clipe frumoase care ne vor imbogati bagajul amintirilor.

Bineinteles ca in orice familie exista un mod propriu de a sarbatori Craciunul si fiecare isi decoreaza casa si isi impodobeste bradul asa cum doreste iar pe masa pune intotdeauna numai preparatele preferate.

Cum multi dinte noi inclina mai nou sa ocoleasca preparatele specifice de Craciun pe baza de carne de porc (sarmale, fripturi, racituri, afumaturi), ne-am gandit sa publicam cateva retete de curcan, asa ca iata 5 propuneri de retete de curcan pregatit in fel si chip. Tu alegi reteta careia ii vei face loc pe masa de Craciun :)

Inainte de toate, pentru toate retetele, curcanul trebuie bine spalat inainte si uscat de apa cu servete de hartie absorbanta. Pielea de pe curcan trebuie desprinsa cu grija pe dedesubt, cu degetele, pentru a face loc aromelor.

1. Curcan cu unt si lamaie


Ingrediente
- 1 curcan de aproximativ 6kg, fara maruntaie
- 140 gr unt la temperatura camerei
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- 3 crengute de cimbru, tocate marunt
- 4 cepe mari, taiate pe jumatate
- 3 frunze de dafin
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita de boia dulce
- sare si piper dupa gust

Mod de preparare
Se freaca untul cu coaja rasa de lamaie, cimbrul, jumatate din cantitatea de sare, piperul si boiaua. Se intinde untul astfel aromatizat uniform pe sub piele, pe tot curcanul. Se taie lamaia in doua si se pune inauntrul curcanului, impreuna cu doua jumatati de ceapa si cu frunzele de dafin.
Se unge curcanul cu ulei peste tot si se presara restul de sare. Se aseaza curcanul in tava si se fixeaza cu cele 4 jumatati de ceapa ramase, astfel incat sa nu se rastoarne. Se pune apa in strat de 1cm si se acopera apoi complet pasarea si tava cu folie de aluminiu dupa care se da la cuptorul incins in prealabil la 160 de grade unde se coace astfel: 40 de minute per kilogram (in cazul nostru: 40min x 6kg = 240 min).
Cu 30 de minute inainte ca timpul de gatire sa se termine, se indeparteaza folia, se incinge cuptorul la 180 de grade si se coace pana cand se rumeneste curcanul.
Cand este gata, curcanul se lasa la odihnit acoperit cu folie timp de 40-50 de minute inainte de servire. Din lichidul ramas in tava se prepara un sos astfel: se aseaza tava pe aragaz, se adauga in lichid un catel de usturoi pisat si o lingurita de faina sau de amidon de porumb. Se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn, avand grija sa nu se lipeasca, pana cand sosul capata o consistenta de smantana lichida. Se strecoara si se toarna sosul in sosiera pentru a se servi impreuna cu friptura de curcan.

2. Curcan la cuptor cu usturoi


Ingrediente:
- 1 curcan de aprox 6 kg
- 1 lamaie
- 120 gr unt
- 1 lingura de cimbru tocat
- 1 capatana de usturoi, necuratata, taiata pe jumatate
- sare si piper

Pentru saramura:
- 10 linguri de sare de mare
- 1 lamaie, zeama si bucatile
- 1 lingura zahar brun sau miere
- 1 cana de vin alb
- 3 litri de apa

Cu o zi inainte de masa de Craciun, se prepara saramura intr-o oala mare in care sa aiba loc curcanul. Dupa ce se topeste toata sarea, se baga curcanul in saramura, cu pieptul in jos, se acopera oala cu un capac si se lasa la rece peste noapte.
Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se scoate curcanul din saramura si se sterge de apa cu servetele de hartie.
Untul, topit intr-o craticioara la foc foarte mic, se amesteca cu zeama si coaja rasa de la o lamaie si cu cimbrul tocat.
Se pune curcanul cu pieptul in sus intr-o tava mare. Se unge peste tot cu amestecul de unt preparat anterior si se umple apoi cu usturoiul, cimbrul si o lamaie taiata in 4. Se condimenteaza cu putina sare si piper (nu prea multa sare pentru ca si-a luat deja din saramura).
Se lasa la cuptor 4 ore iar cand este rumenit, se inteapa intre picior si piept, de unde daca sucul iese afara clar, fara sange, inseamna ca e gata. Se scoate curcanul si se lasa la odihnit 15-20 de minute.

Din sosul scurs in tava, se prepara un sos astfel: puneti tava cu sosul pe aragaz, stoarceti miezul din usturoiul scos din curcan, adaugati jumatate de pahar de vin alb, o lingurita de faina, sare si piper. Se tine pe foc amestecand incontinuu pana cand capata consistenta de sos. Se strecoara si se serveste cu curcanul.

3. Curcan umplut la cuptor


Ingrediente:
- 1 curcan de circa 4 kilograme
- 450 gr carne tocata pentru carnati
- 50 gr pesmet proaspat
- 1 lingura cimbru uscat, tocat
- 1 ceapa, taiata in doua
- 5 catei de usturoi

Pentru uns:
- 50 gr unt
- 150 ml vin rosu (Porto) sau visinata
- 2 lingurite zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- 1/2 lingurita condimente (piper si coriandru)
- 1 foaie de dafin

Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 190 C.
Se amesteca 2 catei de usturoi pisat, sarea, pesmetul si cimbrul cu carnea tocata iar cu amestecul obtinut se umple partea superioara a gatului.
Ceapa si usturoiul ramas se pun in interiorul curcanului si se aseaza apoi pasarea in tava de copt. Se adauga apa de circa 1 cm, se acopera cu folie si se da la cuptor. Din cand in cand, se desface cu grija folia si se unge curcanul cu sucul din tava, se prinde folia la loc si de lasa in continuare la copt.
Se pun ingredientele pentru uns intr-un vas pe foc mic si se lasa sa firaba pana cand se formeaza un sirop. Se scoate folia si se unge curcanul in ultimele 20 minute, si se lasa la copt neacoperit, pentru rumenit.
Cand este gata, se lasa sa se odihneasca 20 de minute inainte de a fi servit.

4. Curcan umplut la cuptor (reteta americana)


Ingrediente:
- un curcan de 4-5 kilograme
- 150 ml vin alb sec
- 400 gr castane comestibile, cantarite cu tot cu coaja
- 100 gr unt
- 10 linguri pesmet
- 2 cepe
- 2 linguri coniac
- 200 ml supa de pasare
- 2 linguri otet balsamic
- 1 lingura sos worcester
- cateva fire de cimbru
- dafin, boabe de piper si de mustar
- sare grunjoasa, piper macinat

Mod de preparare:
Intr-o oala de 6 litri se pun 6 linguri rase de sare grujoasa si 2 litri de apa rece. Se amesteca pana se dizolva sarea, se adauga frunze de dafin dupa gust, boabe de mustar si de piper. Se scufunda curcanul in oala si se pune deasupra o greutate care sa il mentina acoperit de saramura in totalitate. Se da la rece pentru cel putin 4 ore.

In acest timp, se spala castanele, li se cresteaza coaja si se pun intr-o cratita, se acopera cu apa din belsug si se lasa sa fiarba in clocot timp de o ora. Se scot din apa, se scurg bine si se curata de coaja si de pielita din interior.
Una dintre cepe se taie marunt si se caleste in unt la foc mic pana se inmoaie. Se ia apoi cratita de pe foc si se asteapta sa se racoreasca, se adauga castanele curatate, pesmetul, coniacul, sarea si piperul dupa gust si se framanta compozitia, adaugandu-se atata supa de pasare cat sa se obtina o umplutura umeda, nu sfaramicioasa.

Se scoate curcanul din saramura si se zvanta cu servete de bucatarie, apoi in zona gatului, deasupra pieptului, se indeasa jumatate din umplutura de castane care se acopera cu pielea gatului fixata cu scobitori spre spate.
Restul de umplutura se introduce in cavitatea curcanului impreuna cu ceapa care a ramas, intreaga. Se condimenteaza curcanul cu piper proaspat macinat si se aseaza astfel pregatit in tava in care se toarna vinul alb, se adauga cateva fire de cimbru si se acopera bine apoi totul cu folie de aluminiu. Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade timp de 2 ore jumatate, pana cand carnea curcanului este bine patrunsa.
Cand este gata, se indeparteaza folia de aluminiu, se unge curcanul cu sosul format in tava si se mai da la cuptor aproximativ 30 de minute, pentru a se rumeni. Se scoate pe platou si se acopera lejer cu folie de aluminiu timp de 20 de minute.

Tava cu sosul ramas se pune foc, se toarna otetul balsamic si supa de pasare si se da in clocot, amestecand incontinuu pana se desprind toate resturile lipicioase de pe fundul tavii. Se adauga 1 lingura de sos worcester si se strecoara sosul prin sita. Sosul obtinut se serveste in sosiera, cald, langa friptura de curcan.

5. Friptura de curcan la punga


Ingrediente:
- 1 curcan de 2 kg
- salvie, oregano, rozmarin
- nucsoara
- 1 lamaie
- 100 gr unt
- sare, piper
- 5 catei de usturoi
- ulei de masline
- 1 punga de copt

Se taie marunt cate o lingura de frunze de salvie, oregano si rozmarin care apoi se freaca bine cu unt, nucsoara data pe razatoare, usturoi pisat, coaja rasa si sucul de la o lamaie, jumatate de lingurita de sare si jumatate de lingurita de piper proaspat macinat.
Se introduce pasta de unt aromat sub pielea curcanului, intinzandu-se uniform, dupa care in interiorul curcanului se da cu sare si piper si se introduc cate 2 crengute de salvie, oregano si rozmarin. Se fixeaza pielea cu o scobitoare si apoi se unge tot exteriorul curcanului cu unt aromat sau cu putin ulei de masline.

Se pune curcanul intr-o punga de copt, se sigileaza bine dupa care se inteapa punga din loc in loc, in partea de sus, ca sa se evite scurgerea sosului in tava.
Se aseaza punga intr-o tava mai adanca si se da la cuptorul incins la 200 grade timp de 15 minute dupa care se reduce temperatura la 180 de grade, timp de 2 ore si jumatate sau 3, pana se rumeneste frumos.
Se lasa curcanul in punga 15 minute inainte de a se scoate si inca 10 minute dupa ce se socate din punga.

Se serveste curcanul cu piure de cartofi sau cu cartofi copti si cu sosul format in punga care se toarna intr-o sosiera.

Ce parere aveti frumusELElor, nu-i asa ca sunt retete apetisante de care, cu siguranta, deja vi s-a facut pofta? :)

Sarbatori Fericite si ... pofta buna!

Mai multe articole pe aceasta tema:
Tags | 


ADAUGA COMENTARIU

"5 retete de curcan la cuptor pentru Craciun"

captcha  = 



copyright © 2011 frumusele.ro | Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din orice pagina a site-ului frumusele.ro este posibila numai cu acordul prealabil scris al administratorului site-ului.